torsdag 18 mars 2021

Navigering mellan nattgammal is

Så var det då dax för premiärpaddling 2021. Efter en kall natt kröp temperaturen upp över nollan denna onsdagsmorgon och diverse paddelkläder rotades fram. Den tjocka isen som la sig i januari/februari har nu smält, men vattnet är väl inte att betrakta som behagligt så det blev ett extra underställ under torrdräkten.

Innan den lilla sjösättningsplatsen vid ån intill kyrkan kunde användas fick medtagen levang användas för att rensa bort gräsändernas samling av guano, platsen är vintertid en populär hängplats för dessa fåglar.

"Rent skepp"

                                                
Innan sjösättning kom en gammal kollega, en av alla dessa Johan på jobbet, förbi och vi hann växla några ord om paddling samt om min nya roll som varande nybliven pensionär. Efter 40 år flytandes och flygandes i försvaret har nu livet för undertecknad gått in i en ny fas där man, som relativt "ung", har lyxen att få sätta sin egen agenda, inte helt sant kanske då den äkta hälften också är med och påverkar "schemat", men ändå.....😀..!

Efter snart en månads erfarenhet av denna nya fas kan man sammanfatta situationen som trivsam. Jobbet som sådant saknas inte, det är väl kontakten med dem man jobbat med dagligen i många år som är det man kommer att sakna mest. På något sätt har det förbaskade viruset gjort övergången mjukare med tider av distansarbete och social distansering, skillnaden har inte blivit lika stor, de flesta träffar för tillfället ändå väldigt få människor. Desto bättre blir det framgent då vi alla är lyckligt vaccinerade och motståndskraftiga mot varandras dolda smittor, när nu detta sker....!?


Plåtad av en Johan
         
Skön morgonvy utanför åmynningen i Nättraby

Under natten hade det varit vindstilla och en nyis på ca halv-centimetern hade bildats i många vikar. Gick att paddla igenom, med ett högt kraskande ljud som av sprickande glas, men för att slippa oljudet var det enklare att runda dessa partier. Paddling är väl något av det mest distanserade man kan göra i dessa tider, särskilt om man ensampaddlar och enbart har sällskap av snattrande fåglar som för dagen var väldigt lättskrämda och flög sin kos så fort man närmade sig, kanske inte så förtjusta i min "brandgula" jacka?

Glasrutetjock is lite här och där

Ingen fart i den vedeldade badtunnan för dagen....

Paddlade runt ett par timmar i maklig takt, solen mer och mer skymd av moln, men behaglig smul sjö och inte farligt kallt. Det är väl mest fötterna som blir lite småfrusna då de inte är så engagerade i paddlingen, man får köra lite "tå-gympa" då och då för att få upp lite cirkulationsvärme.

För såväl små barn som pensionärer är fruktstunden viktig..!



Dricksflaskan ens kompassen leder hemåt...



Virrig navigering pga is-stopp här och där....

Sammanfattningsvis en skön premiärpaddling. Nu väntar lite hantverk hemma några dagar, sen får vi se när andan faller på för årets nästa paddeltur.

// BP




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar