söndag 27 augusti 2023

Frukostpaddling

Varför äta frukost hemma när man kan göra det på en lugn plats i Skärgården?

Blev en runda på strax över 20 km som började i solsken och bleke men sakta övergick till tätare moln och en tilltagande sydvästlig vind. Bra då att börja paddla mot den kommande vindökningen...


Inte så himla blåsigt på vägen ut...

Stannade till en halvtimme på vackra Tromtö Nabb. Några enstaka seglare låg vid bryggan och vaknade så sakta till medan jag intog min frukost, uppklättrad på en alldeles lagom låg del av bryggan.



Tog en lite längre väg hemåt och stötte på två vänner som också hade valt skärgårdsfrukost med kajak som färdmedel. Vi slog följe ett tag och sen anpassade jag min entre´ in i ån lagom till att skärgårdsbåten Axel passerat ut för att stäva mot Karlskronas gamla fisktorg.


Strax över 20 km i makligt tempo


//BP

söndag 20 augusti 2023

En måndagspaddling 230814

Juli bjöd mest på friska vindar, sällan en dag under kuling så varken bad eller kajaklivet blev särskilt aktivt. Augusti har startat upp bättre, kanske inte första veckan som var mer som slutet av oktober, men sakta men säkert börjat påminna allt mer om sensommar.

Den plats som kommunen för ca 7 år sen iordningställde intill kyrkan för kajakupptagning har tagits bort då Nättrabyån har grundat upp och skärgårdstrafiken tvingats ta en annan väg i ån. Det går fortfarande att sjösätta på platsen intill Mosesstatyn, dock får man se upp med spikar och ruttet trävirke.

Med koll på skärgårdstrafikens tider sjösatte jag på gamla platsen. Högvatten gjorde att det inte var mer än ca 5 cm tillgodo innan platsen låg under vatten. På vägen ut ut tog jag några bilder på platsen där en stor ek föregående vecka utan förvarning vält över ån. Tack o lov var det under natten så ingen båttrafik var igång. Den flera hundra år gamla eken var rejäl och hade varit katastrofal att få över såväl skärgårdsbåt som kajak.....

Eken var nu uppsågad och upplyft med stor lyftkran i delar. Var där häromdagen och pratade med en aborgist som berättade att eken hade ett väldigt grunt rotsystem mot ån till. Eken hade med åren sakta börjat luta och i kombination med högt vattenstånd som under längre tid mjukat upp marken intill ån fått bjässen på fall. Han tog en bild av mig med rotvältan som måttstock så får ni en uppfattning om dess storlek.



178 cm paddlare med ekstubbe...

Dålig plats att vara på natten då eken föll.....

Jag har skickat ett förslag till kommunen att utnyttja platsen där eken stod när man anlägger en ny kajakupptagningsplats i samband med att man återställer marken. Dessutom har jag bett dem att kolla över ett par ekar till som lutar betänkligt över ån så att dessa inte följer sin fallna ekkompis i spåren med risk för båttrafik och gående på motsatta sidan.

Potentiellt fallande ek....

Nästan död och väldigt lutande ek....

Stilla vatten på vägen ut mot havet

Väl ute på havet blev det en skön paddling med behaglig temperatur och nästan vindstilla. Paddlade raka spåret söderut till Kurrholmarna som i folkmun kallas "Godmorgon", en del av Karlskrona världsarv.

Plattvatten

"Godmorgon" fast mer åt lunchdax...

Fortsatte sen österut till en liten holme precis väster om Kobebus där det blev stopp för intagande av medhavd matsäck. En fin plats att angöra med kajak som ligger skyddad för alla vindar med sydliga riktningar.

Skyddad plats att dra upp kajaken i vass och gräs

Lättlunch...

Efter fikastunden fortsatte jag norrut in genom Saltösund och sen bortåt Saltövarvet där jag kikade på de fina  veteranbåtarna som huserar där. En Långedragsjulle i "mint condition" var på väg ut med en äldre gentleman vid rodret, vacker! Ut sen från Borgmästarfjärden under bron över till Dragsö och sen hemåt via Sjuhalla. En fin paddling på strax över 18 km som tog ca 4 timmar, lunch inräknat.

När jag skulle ta upp kajaken hade vattnet stigit ca 15 cm under paddlingen så åns kantklädsel i trä låg helt under vatten. Trixade mig upp via skärgårdstrafikens brygga, lite hög men med ett bra tag om en förtöjningspållare gick det bra att dra sig upp på bryggan utan att välta kajaken samtidigt som en tåspets höll kvar kajaken så den inte drev iväg i ån.

Hyggligt rak kurs på vägen ut...

Hoppas på en fortsatt fin sensommar och höst med fler sköna paddlingar!!

// BP

PS Försök till ny kombinationssport tidigare i våras, i sann "Hipp hipp anda" om ni minns det programmet, kallade den "Kajakpadel". Undvik den, helt kass.....racken funkar dåligt under paddling och paddeln är värdelös på padelbanan.... 😀..!

Kajakpadel....värdelös kombosport..!